«Jane» får verdenspremiere på norsk TV

14.03.2018 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om Diverse

Dokumentarfilmen om aktivisten og forskeren Jane Goodall har trollbundet anmelderne. Nå får filmen premiere over hele verden - inkludert på norske National Geographic, søndag 18. mars kl. 21.00.

Da National Geographic gjennomførte en storopprydning i sine arkiver i 2014, fant de en helt spesiell skatt: Over 100 timer med råopptak av sjimpanseforskeren Jane Goodall fra starten av 60-tallet. Opptakene ble så gitt til den prisbelønte regissøren Brett Morgen, legendariske Philip Glass gikk i gang med å komponere helt ny originalmusikk - og nå foreligger resultatet.

Dagens Næringsliv er blant avisene som omtaler filmen i svært rosende ordelag: – Det er så mange scener i «Jane» som er både opplysende og interessante, rørende eller hjerteskjærende, skremmende og tankevekkende, skriver anmelder Øyvor Dalan Vik. Filmen viser hvordan Jane Goodall, gjennom sin banebrytende forskning og engasjement for dyrene, klarte å bli en av verdens mest respekterte vitenskapsfolk innen sitt felt.

Filmen starter i 1960, da 26 år gamle Goodall dro til en øde del av Tanzania for å studere sjimpanser. Gjennom nitidig arbeid vant hun etter hvert dyrenes tillit, og kunne påvise hvordan dyrene er svært intelligente og sosiale skapninger med evne til å bruke verktøy for å skaffe seg mat. Sjimpansene kan imidlertid også være destruktive skapninger, og tilfeller av stammekrig og sykdomsutbrudd ryster Goodall.

Kilde: National Geographic - Følg TVNytt.no på Twitter og Facebook