NRK vil sende TV via 4G og 5G

20.04.2018 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl ---- Følg oss på Twitter og Facebook

NRK har et testprosjekt gående der de bruker mobilt bredbånd, som 4G og 5G, til kringkasting. Det kom fram under Digitalforum i Oslo i går. Det var 5G som var i fokus, både det tekniske og hva den nye teknologien kan brukes til.

5G er et høyhastighets mobilt bredbånd, som er mye raskere enn 4G, med hastigheter opp til 10 Gb, men enda viktigere er at det vil få langt bedre kapasitet og tilnærmet ingen forsinkelse. Dette muliggjør nye tjenester som selvkjørende biler, ehelse og innenfor kringkasting. Det utløser også en del utfordringer, blant annet frekvenser. I løpet av neste år blir 700 Mhz-båndet bli lyst ut, fortalte Elisabeth Aarsæther fra Nkom (bilde)


NRK er allerede i gang med et prosjekt der de tester ut kringkasting via LTE, altså over 4G og dette kan selvsagt utvides til 5G. Foreløpig er det bare en sender, i Selje i Sogn og Fjordane og det har dukket opp mange forskjellige problemer, fortalte prosjektleder Gunnar Garfors i NRK på Digitalforum. En fordel med 5G er at det kan skivedeles, slik at kringkasting kan få en dedikert del av datakapasiteten. Det er ventet at standardiseringsarbeidet og realiseringen av det nye mobilnettet er klart i løpet av et par år.

Noe av bakgrunnen for prosjektet er at NRK har krav om å dekke hele landet og det betyr at det blir veldig dyrt å nå de siste seerne. Ifølge Garfors trengs det 552 vanlige TV-sendere for å nå 0,26 % av befolkningen og det utgjør en tredel av budsjettet til distribusjon. Håpet er at 4G og 5G kan gjøre dette vesentlig rimeligere. Garfors snakket om TV, men ifølge kilder i NRK kan dette like gjerne brukes til distribusjon av radio.

Mer om NRK Foto: Kyrre Dahl, TVNytt.no