Ny dokumentar om Alexander Kielland

18.05.2020 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om TV2

Mange som vokser opp i dag tar Norges oljerikdom for gitt, men noen mennesker har betalt en høy pris. Dokumentarserien om Alexander Kielland-ulykken skal belyse den verste dagen i norsk oljehistorie.


FOTO: TV2 / NTB Arkiv / Scanpix

27. mars 1980 skjer det som skulle bli den verste ulykken i norsk industri noensinne. Oljeplattformen Alexander Kielland kantrer. Om bord er 212 mennesker, og i løpet av kort tid tipper plattformen med mannskapet om bord rundt. De forsøker desperat å komme seg i sikkerhet, men de fleste mislykkes. 123 menn omkommer i det mørke havet.

En norsk granskingskommisjon konkluderte med at årsaken til ulykken var en sveisefeil gjort ved det franske verftet som hadde bygget plattformen, men det er mange som ikke har slått seg til ro med den offisielle forklaringen. I dokumentarserien møter vi barn av overlevende og omkomne som fremdeles ønsker svar på hva som skjedde med sine nærmeste. Vi møter menn som falt over bord og kjempet for livet, og vi møter personer som fra ulike perspektiver kan gi oss et utfyllende bilde av katastrofen og etterspillet.

Ifølge programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen, skal dokumentarserien ta de enorme konsekvensene av ulykken for enkeltskjebner på alvor, og belyse de ubesvarte spørsmålene og myndighetenes håndtering av ulykken.

- Alexander Kielland-ulykken ble et vendepunkt i historien om det norske oljeeventyret. Det er viktig å forstå, spesielt for yngre generasjoner, hvorfor vi har det så bra i velferdsstaten Norge, men også hva det har kostet. Dette er norsk virkelighet, og som samfunnsaktør ønsker TV 2 å belyse en stor nasjonal hendelse som dette, sier Haldorsen.

Serien produseres av Screen Story Film & TV, som blant annet har produsert Gullruten-vinneren «Overleverne» og Gullruten-nominerte «Korrespondentene». Det er programskaperne Håvard Klyve Parr og Stian Indrevoll som står bak serien, mens Thorvald Nilsen er produsent. Nå er produksjonsteamet på jakt etter bilder og videomateriale fra perioden rundt ulykken, og ber publikum om hjelp.

- Vi går inn i dette arbeidet med en ydmyk og åpen innstilling, og ønsker å lytte til alle perspektiver. Så er vi også spesielt på utkikk etter bilde og videomateriale fra Kielland-plattformen og fra denne perioden av norsk oljehistorie som kan hjelpe oss å fortelle om katastrofen. Kontakt oss gjerne hvis du har materiale, sier produsent Thorvald Nilsen.

Kilde: TV2 - Mer om TV2 - Følg TVNytt.no på Twitter og Facebook