Annonse

Høstens høydepunkter på NRK

125.08.2021 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om NRK

Byfolk som yster halalost på et småbruk, en drapsetterforskning uten lik, trygg rus og politikk vi kan le av. Endelig høst - her får du det beste sesongen har å by på av nye TV-serier.


Montasje. FOTO: NRK

I «Jordbrukerne» møter vi Marwan (Nader Khademi) som har mistet kjæresten i en bilulykke. Når kjærestens foreldre vil ha omsorgen for datteren Kiki, bestemmer Marwan seg for å kidnappe henne til Iran, der faren hans bor. Men de falske passene han har bestilt blir forsinket, og plutselig trenger de et sted å gjemme seg. Marwan søker tilflukt hos barndomskameraten Adil, som har flyttet til en idyllisk bondegård i Telemark. Adil og vennene hans vet ikke at Marwan har kidnappet Kiki. Og det Marwan ikke vet, er at Adil, Khabib og Tariq har helt andre planer enn å bli jordbrukere.

I 2011 forsvinner familiefaren Per Vålnes sporløst fra en bygd utenfor Tromsø. Bilen blir funnet og en stor leteaksjon blir satt i gang. Politiet undersøker om Per har stukket av eller tatt sitt eget liv, men familien kjenner at det er noe som ikke stemmer. I etterforskningen som følger tyr politiet til stadig flere kreative metoder - et hotell blir revet, og bakken under betongen støvsuges på leting etter svar. I true crime-serien «Vålnes-saken» møter vi de etterlatte, politietterforskerne og journalistene som er på desperat jakt etter sannheten. Hva skjedde med Per Vålnes?

I humordramaet «Coda KORK» får man se nye sider av Robert Stoltenberg og Bjarte Tjøstheim. Hvordan forteller du sidemannen på jobb at du ikke bare vil være en kollega, men også en venn? Hva gjør du når du elsker å spille, men sliter så mye med nerver at du blør neseblod bare av å tenke på å stå foran et publikum? Hvordan gikk det seg til at man ble musiker for å spille Schumann, men i stedet må spille Staysman? Gjennom øynene på en håndfull musikere skildrer «Coda KORK» Kringkastingsorkestret (KORK) i opp- og nedturer og en nær forestående nedleggelse.

Det sies at utenforskap og ensomhet er den største grunnen til radikalisering. I dokumentarserien «Gutter mot verden» kommer vi tett på dem som frivillig eller motvillig søker alternative fellesskap. De som aldri har hatt kjæreste, som stiller spørsmål ved historiebøkene, som ikke stoler på media og som er redd for at hvite nordmenn skal bli en minoritet. Journalist Martha Antonette setter seg som mål å utfordre både egne fordommer og storsamfunnets tankesett. Vi skal oppleve verden slik den er for dem som ser den fra en annen side, som har andre meninger enn det folk flest aksepterer.

Blod, svette, tårer og sjelekvaler. «Hodet i klemme» følger fire norske brytere med brokete fortid og deres kamp både på og utenfor matta fram mot OL i Tokyo og VM 2021 på hjemmebane i Oslo. Serien gir et unikt innblikk i en norsk bakgårdsidrett som er fattig på penger, men rik på sterke historier, og utøvere som ofrer alt for å bli best i verden. Dette er ikke en typisk sportsdokumentar om å vinne. Dette er en sportsdokumentar om å få juling både i livet og på matta, og likevel klare å reise seg igjen gang etter gang.

I serien «Rus» prøver Leo Ajkic å forstå mer av hva som gjør rusen så digg for noen, men farlig for andre. Han er blant annet flue på veggen under rusbehandling, møter etterlatte som har mistet noen etter overdose, men han er også med når russebussene ruller i gledesrus. Dokumentarserien bygger på et omfattende innsiktsarbeid der redaksjonen har snakket med ungdommer fra videregående skoler over hele landet om deres erfaringer med rus og hva de egentlig lurer på rundt rusmidler.

Kilde: NRK - Mer om NRK - Følg TVNytt.no på Twitter og Facebook


Annonse