Annonse

Lager dokumentar om norsk homo-historie

09.12.2021 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om TVNorge/Discovery

Sarah Natasha Melbye står bak dokumentarserien UT, der deler av Norges homo-historie ses gjennom øynene og hjertene til mer enn 50 kjente nordmenn. Serien er en feiring av at det i 2022 er 50 år siden straffelovens paragraf 213 ble opphevet, og det ikke lenger var forbudt å leve som homofil i Norge.


Foto: Discovery

At paragraf 213 forsvant i 1972, var et banebrytende steg i den viktige kampen for aksept og like rettigheter. Men selv om Norge har rykket mange hakk videre siden den gang, har ingenting kommet av seg selv, påpeker Sarah Natasha Melbye.

– Det har skjedd mange store og viktige ting i Norge de siste 50 årene. Men når vi ser på det som skjer i land tett på oss, med Polens “LHBT-frie” kommuner og Ungarns forbud mot det de kaller “promotering av homofili”, blir det skremmende tydelig at vi ikke kan ta noen rettigheter for gitt, og at det fortsatt gjenstår en del. Det gjør det også her hjemme. Da er det viktig å vite hvilke kamper som er kjempet, vi må kunne historien og vite hvordan vi har kommet hit vi er i dag. Det håper jeg UT kan bidra til, ved å belyse noe av det som har skuffet, gledet, frustrert, rørt og berørt oss fra 1972 og frem til i dag, sier redaktør for UT, Sarah Natasha Melbye.

Historien fortelles av både de som har vært med på å forme den, og mange av de som har fått sine liv direkte berørt av endringer i lovverk og holdninger opp gjennom årene, som blant andre Finn Schjøll, Brita Møystad Engseth, Gro og Anja Hammerseng-Edin, Jan Thomas, Noman Mubashir, Morten Hegseth, Vegard Harm, Silje Nordnes, Arve Juritzen og Adam Schjølberg. Også sentrale politikere som Jens Stoltenberg, Jan Erik Fåne, Kjell Erik Øie og Anders Hornslien kaster lys over den den kronglete og ofte konfliktfylte veien mot nye og like rettigheter i den norske homokampen.

– Å jobbe med denne serien har vært både fantastisk spennende og emosjonelt sterkt. Det har virkelig vært en bratt læringskurve i en del av Norges historie som jeg ikke synes har vært godt nok belyst. Å få muligheten til å jobbe med dette materialet har rett og slett vært veldig inspirerende, både profesjonelt og privat, sier Sarah Natasha Melbye.

– UT er en viktig dokumentarserie. Homosaken i Norge har på 50 år gått fra forbud og skam, til 10-dagers Pride-festival og inkludering i kongens tale, og det har skjedd mye på veien. Denne serien, og historiene til alle de som medvirker, er et viktig bidrag til å forstå hvor Norge som samfunn er i dag, og hvor vi er på vei, men også til å gi innsikt i hvordan ting ble som de ble, sier Magnus Vatn, programdirektør i Discovery Networks.

  • Mer om TVNorge/Discovery - Følg TVNytt.no på - og RSS:


    Annonse