Annonse


Deler ut mediepriser for godt riksmål

31.03.2021 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om DIVERSE

Riksmålsforbundets mediepriser går i år til TV2, VG og NRK. TV-prisen går til Sturla Dyregrov i TV2.


Sturla Dyregrov (t.v) FOTO: TV2

Riksmålforbundet deler ut TV-prisen, Lytterprisen og Gullpennen for god språkbruk. I år kommer prisvinnere fra hver sin landsdel, Vestlandet, Nord-Norge og Østlandet, går det fram av en pressemelding.

TV-prisvinner Sturla Dyregrov i TV2-nyhetene får ros for sin språksikre formidlingsevne. – Han bruker et korrekt moderat bokmål på en forbilledlig måte og med bergensk selvsikkerhet til å forklare kompliserte forhold slik at alle kan forstå, uttaler juryens leder Hans Rossiné.

– Sturla Dyregrov fører et sikkert og ledig språk. Han snubler sjelden i ordene, heller ikke i situasjoner uten manus å holde seg til, sier Rossiné.

Lytterprisvinner Olav Traaen er særlig kjent som fotballkommentator i NRK. – I radio gjenskaper han på direkten alt som skjer og skaper frodige bilder i lytternes hoder med sin presise, entusiastiske og billedrike formidlingsevne, sier lytterprisjuryens leder Kalle Lisberg

– Å rapportere direkte fra sportsbegivenheter, der ingenting er gitt på forhånd, krever en språklig trygghet i bunn. Olav Traaen er en språkkunstner – på direkten, sier Lisberg.

Den siste prisen går til Egon Holstad, frimodig skribent i iTromsø og VG: – Egon Holstad viser hvordan riksmålet elegant kan kombineres med nordnorsk særpreg. Han briljerer språklig og retorisk som en småfrekk enfant terrible med glimt i øyet, uttaler juryleder Tom Egeland.

– I avisene iTromsø og VG betrakter Holstad landet og verden med syrlig skråblikk i en befriende leken og uærbødig form og tone, sier Egeland.

Riksmålsforbundets mediepriser har lang historie. Lytterprisen ble delt ut første gang i 1960, og Gullpennen i 1985. Da gikk den til Arne Hestenes. Årets mediepriser vil bli overrakt på et åpent arrangement i Oslo 28. april.

  • Mer om DIVERSE - Følg TVNytt.no på - og RSS:    Annonse