Annonse


Forbrukslån med kort nedbetalingstid

06.05.2021 - TVNYTT.NO - Gjesteinnlegg - Mer om Diverse

Ved å unngå en lang nedbetalingstid på forbrukslånet ditt, kan du gjøre lånet ditt tusenvis av kroner billigere.


Illustrasjon, Pixabay

Når du er ute på shopping eller surfer på internett kan det være fristende å ta opp forbrukslån når du ser noe du liker. Før du bestemmer deg for å sende inn en lånesøknad med en ønsket nedbetalingstid og personlige opplysninger, bør du beregne hva lånet kommer til å koste deg over en lang periode.

Det er enkelt å stirre seg blind på renten eller de månedlige avdragene uten å ha undersøkt hva totalkostnaden lyder på. Hvor lang nedbetalingstid du har på forbrukslånet ditt er en avgjørende faktor her. Så hvor mye må du betale for forbrukslånet på sikt?

Betydningen av nedbetalingstid har bidratt til reduksjon

Det faktum at nedbetalingstiden har så stor betydning for hvor dyrt lånet blir, har gjort at Finanstilsynet har fastslått at forbrukslån bare skal ha en løpetid på maksimalt fem år. Dette grepet ble gjort for å senke gjeldsgraden i landet. Det kan imidlertid gjøres unntak ved en refinansiering til bedre vilkår og betingelser.

Siden retningslinjene ikke er lovfestet, finnes det likevel banker som ikke nødvendigvis følger dem. Dette skal etterhvert kartlegges av Finanstilsynet.

En tommelfingerregel

Som et godt tips bør du ikke ha et forbrukslån med en lengre nedbetalingstid enn ett år. Det finnes flere gode argumenter for dette. Først og fremst er renten på et forbrukslån relativt høyt, det vil si at rentekostnaden ved en lang nedbetalingstid også blir betydelig større.

TIPS: Bruk en forbrukslån-kalkulator for å få de beste rentene.

Videre benyttes forbrukslån sjeldent til å betale noe av varig verdi. Sammenlignet med et boliglån eller billån vil det derfor ikke være av hensikt å betale ned verdien over mange år. Dersom du eksempelvis kjøper en ny PC som vil vare et par år, vil det være dumt å ha et lån som varer i mer enn fem år.

Noen velger imidlertid å ta opp lån med en lang løpetid, før de betaler ned hele eller store deler av lånet med en stor betaling når dette mulig for lommeboka.

Skal man tro finansavtaleloven har kredittkunder rett til å betale tilbake kreditten helt eller delvis allerede før forfallstiden. Siden forbrukslån ikke opererer med fastrente, vil det heller ikke koste deg noe.

Månedlige avdrag

De månedlige avdragene du skal betale er et resultat av lånebeløpet, renter, termingebyr og nedbetalingstid. Forbrukslån er et annuitetslån, hvilket betyr at du betaler ned samme beløp hver måned i låneperioden.

Forbrukere som velger å gå for en lang nedbetalingstid gjør dette for å oppnå et lavere månedsbeløp å betale. Dersom du har et forbrukslån fra Sbanken på 40.000 kroner vil en økning fra ett år til 10 år i løpetid føre til en reduksjon på månedsbeløpet på hele 2998 kroner.

Samtidig er det viktig å ha en nedbetalingstid som fører til en månedlig kostnad som du og din økonomi kan leve med. Samtidig er det flere som har lurt seg selv med månedsbeløpet.

Dersom du blir spurt av en smart selger hvor mye du har råd til å betale hver måned, kan selgeren selge deg så og si nesten hva som helst, og samtidig tilpasse det til ditt månedlige budsjett ved å ordne en lang nedbetalingstid.

Du kan kanskje oppleve at selgeren foreslår et lån med en nedbetalingstid på fem år med noe lavere betalinger i måneden, i stedet for to år. Dette vil imidlertid bety at du får en høyere rentekostnad.

Derfor bør du prøve å forholde deg til å betale så mye som du klarer i måneden, fremfor å sikte på laveste mulig månedsbeløp. Slik kvitter du deg raskest med gjelden din.

  • Mer om Diverse - Følg TVNytt.no på - og RSS:    Annonse