Annonse


TV2 fyller 30 år, slik startet det

05.09.2022 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om TV2-gruppen

I dag, 5. september, er det 30 år siden TV2 hadde sin offisielle åpning. Norges nye kommersielle TV-kanal ble høytidig åpnet av Kongeparet.


Dan Børge Akerø, Kong Harald og Dronning Sonja. Foto: Skjermdump

Det har allerede gått 30 år siden TV2 kom på lufta. Kong Harald og Dronning Sonja sto for den offisielle åpningen 5. september 1992. Det første som ble sendt var et direktesendt show fra Grieghallen i Bergen med Dan Børge Akerø. SE VIDEO

Dette skriver Wikipedia om TV2: - Stortinget åpnet i 1990 opp for at det kunne etableres et reklamefinansiert alternativ til NRK. Konsesjonen ble utlyst 31. januar 1991, med krav om at ingen eiere kunne eie mer enn 20 prosent av aksjene i kanalen. Det var mange interessenter for konsesjonen, og blant andre Schibsted, Egmont, Orkla, en gruppering rundt Rolf Wesenlund og Arne Fjørtoft og en investorgruppe kalt NTN gikk med planer om å søke på konsesjonen. Konsesjonen ble vunnet av TV 2 AS i 1991. Selskapet var et konsortium eid av Schibsted, Vital Forsikring, Gutenberghus, NTN, Selvaag, Bergens Tidende og Sissel Ditlevsen.

TV 2 hadde sin offisielle åpning 5. september 1992 med showet For første gang, ledet av Dan Børge Akerø. Showet var en samsending med NRK, og ble sett av 1,7 millioner seere. Ordinære sendinger startet dagen etterpå med sending av en eliteseriekamp mellom Viking og Rosenborg, en konsert med Oslo Gospel Choir i tillegg til nyheter, sport og en dokumentar. I tillegg hadde de amerikanske seriene Flipper og Et vilt liv fått plass på sendeskjemaet. Den første uken på kanalen ga seerne premierer på kanalens egne produksjoner som VTV, Askeladden og Holmgang, i tillegg til utenlandske serier som Cheers, Den nakne pistol og Hverdagsliv.

Ved oppstarten i 1992 var dekningsgraden på rundt 60 prosent, noe som innebar et seerpotensial på opptil 2,5 millioner. I 1994 var dekningsgraden kommet opp i 90 prosent. Den opprinnelige eierbegrensningen for TV 2 fra 1992 på 20 prosent ble senere opphevet, og TV 2 Gruppen AS eies fra januar 2012 hundre prosent av danske Egmont. Etter 2000 lanserte TV 2 Gruppen flere søsterkanaler og senere strømmetjenesten TV2 Play.

TVNYTT.NO Gratulerer TV2 med dagen!

Mer om TV2-gruppen - Følg TVNytt.no på - og RSS:

Annonse