Annonse


Flere endringer i Melodi Grand Prix

30.11.2022 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om NRK TV

Færre og større delfinaler, med flere låter i hver. Finalen skal tilbake til Trondheim med internasjonal jury.


Programledere blir Stian "Staysman" Thorbjørnsen og Arian Engebø. FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD / NRK

Den 4. januar presenteres årets 21 artister. Melodi Grand Prix blir derfor like stort, med like mye ny norsk musikk, men det kuttes ned på antall sendinger med kun tre delfinaler og en store finale. Det legges med andre ord opp til en mer kompakt og slagkraftig MGP-sesong.

Alt står på spill for samtlige artister i neste års sesong, når ingen av årets utvalgte er sikret en plass i finalen. Endringene for 2023 gjøres på bakgrunn av tilbakemeldinger fra TV-seerne.

– Det var flere gode grunner til å ha løsningen med forhåndskvalifiserte artister, men MGP er stadig i utvikling. Vi går nå for en konkurransemodell som er enklere å forstå, og der alle artistene konkurrer med det samme utgangspunktet. Mer står på spill for alle fra dag én, sier musikkansvarlig Stig Karlsen.

De foregående årene har konkurransen bestått av fire eller fem delfinaler, i tillegg til en «sistesjanse». I år kuttes dette til tre delfinaler. For å tilby mer musikk i hver sending skal syv artister konkurrere i hver delfinale. Det blir ingen dueller, men avstemning etter at alle artistene har opptrådt én gang hver. De tre artistene med flest stemmer går videre til finalen.

Neste års vinner av Melodi Grand Prix skal kåres i Trondheim Spektrum lørdag 4. februar. MGP-finalen har kun tre ganger tidligere blitt arrangert utenfor Oslo. Første gang i Stavanger i 1989 og nå sist i Trondheim i 2020.

– Etter to år med pandemi kan vi omsider bringe MGP tilbake til en stor arena. Vi har drømt om et fullsatt Trondheim Spektrum siden vi fylte salen til siste sete, bare noen uker før landet stengte ned i mars 2020. Engasjementet vi så fra de 8500 publikummerne i Trondheim er vanskelig å beskrive med ord, men TV-bildene sier sitt. Vi gleder oss til å lage TV-fest igjen fra midt i landet, til hele Norge, sier Karlsen.

For å øke vinnersjansene i Eurovision er det bestemt å gjeninnføre en internasjonal jury under finalen. Sist gang det var internasjonal jury i MGP-finalen var i 2019. Juryen består av bransjefolk fra et utvalg land og vil telle 50 % under finalen. Publikumsstemmene vil følgelig telle 50 %. Hvem som sitter i juryen offentliggjøres etter finalen.

– MGP er en del av en internasjonal musikkonkurranse, og vi ønsker å benytte oss av tilsvarende avstemningsmodell som den som benyttes i Eurovision Song Contest. Dette gjør vi for å øke vinnersjansene i ESC. En modell med både fagjury og publikumsstemmer gir oss også et bedre underlag for å lage et mer spennende MGP, sier Stig Karlsen.

Mer om NRK TV - Følg TVNytt.no på - og RSS:

Annonse