Annonse


Lager storfilm om Edvard Munchs liv

07.12.2022 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om Viaplay Group

Strømmetjenesten Viaplay, The Film Company og Scandinavian Film Distribution kan endelig presentere spillefilmen Munch om kunstneren Edvard Munchs innholdsrike liv. Filmen får først premiere på kino 27. januar, før den vises eksklusivt på Viaplay fra 24. mars.


Foto: Viaplay

Edvard Munch (1863-1944) er en av historiens største og mest kjente kunstnere. Nå blir hans liv som kunstner og menneske endelig filmatisert. Samtidig som kunsten hans er kjent over hele verden, er hans dramatiske livshistorie mer ukjent for mange. I filmen vil fire viktige og avgjørende perioder i hans liv stå sentralt.

Munch forteller historien om den unge Edvard Munchs første forelskelse, i en gift kvinne, og videre om hans nederlag som kunstner etter at hans første utstilling i Berlin blir refusert og avvist. Filmen skildrer også Munchs dramatiske innleggelse på nerveklinikk i København, der han tvinges til å ta sitt livs største og mest avgjørende valg, før han i livets siste fase kjempet en hard kamp for å redde sin kunstneriske arv fra nazistene under krigen.

Sammen gir disse fire periodene et intimt og nyansert bilde av et unikt menneske og kunstner.

– Publikum vil ikke bli presentert for noen sannhet, men snarere vår fortelling om hans liv og virke. Mye kan leses om Munch gjennom bevarte brev, dagbøker og ulike biografier, uten at dette gir et sannferdig bilde av et mangefasettert menneske. Vi har ønsket å utforske hva som drev ham, hva som inspirerte ham, og hva som holdt liv i hans indre flamme. Jeg er veldig glad for å samarbeide med Viaplay og Scandinavian Film Distribution om denne filmen, sier filmskaper Henrik M. Dahlsbakken.

De fire ulike delene i filmen er skrevet av fire manusforfattere og spilles av fire forskjellige skuespillere. Mens tre av periodene er satt til Munchs levetid, vil den siste delen være iscenesatt i nåtidens Berlin. Rollene som Edvard Munch spilles av de fire norske skuespillerne Alfred Ekker Strande (Forbannelsen, Ida tar ansvar), Mattis Herman Nyquist (Ammo, Livstid), Ola G. Furuseth (Gutta på skauen, Nede, Made in Oslo) og Anne Krigsvoll (ZombieLars, Lilyhammer). I tillegg spiller Anders Baasmo (Børning, Kongens nei, Olsenbanden) og danske Jesper Christensen (James Bond – Spectre) sentrale roller.

Anne Krigsvoll spiller rollen som Munch på sine eldre dager.

– Jeg har forsøkt å gi sjatteringer av Munch fra min palett som skuespiller. Det har vært en fantastisk utfordring, gjort med mye kjærlighet og stor respekt, forteller Anne Krigsvoll.

Med spillefilmen Munch er ambisjonen å få det beste ut av to verdener; kino og strømming. Filmen skal i tur og orden vises først på kino fra den 27. januar 2023 – før den deretter vises eksklusivt på Viaplay fra 24. mars.

Dramasjef i Viaplay Group Norge, Tanya Nanette Badendyck, ser frem til å presentere filmen om en av historiens mest kjente nordmenn til Viaplays seere.

– Det er med stolthet og glede vi kan presentere filmen om Edvard Munchs liv. Vi har høye forventninger til at historien om hans liv og karriere vil fascinere våre seere over hele verden. Bak filmen står en gjeng ekstremt flinke og talentfulle mennesker, som sammen med et stjernelag foran kamera, forteller historien om Munch med stor dedikasjon og lidenskap. Vi er utrolig glade for å jobbe tett sammen med Henrik M. Dahlsbakken og The Scandinavian Film Distribution om denne produksjonen. Med filmen «Munch» fortsetter Viaplay sin store satsing på det beste nordiske innholdet, sier Badendyck.

Filmskaper Henrik M. Dahlsbakken har de siste årene markert seg som en av Norges mest produktive og eklektiske filmskapere. Han har siden 2015 skrevet og regissert flere spillefilmer, blant annet kinosuksessen En affære (2018) og komedien Gledelig Jul i 2020. Flere av Dahlsbakkens prosjekter har tidligere blitt kvalifisert og kortlistet til Oscar.

Munch produseres av The Film Company ved eksekutive produsenter Trond Kvernstrøm og Åsmund Kjos Fjell. Manusforfattere er Fredrik Høyer, Mattis Herman Nyquist, Gine Cornelia Pedersen og Eivind Sæther. Scandinavian Film Distribution er ansvarlig distributør, mens Kari Moen Kristiansen er ansvarlig produsent for Viaplay Group.

Filmen selges internasjonalt av Viaplay Content Distribution, med Scandinavian Film Distribution som har kinorettigheter i Norge.

Mer om Viaplay Group - Følg TVNytt.no på - og RSS:

Annonse