Annonse


TV-serie om Norges største flyulykke

27.09.2023 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om Viaplay Group

8. september 1989 går et fly ned utenfor Hirtshals i Danmark, og 55 nordmenn styrter rett i døden. Partnair-ulykken er Norges største flyulykke, og nå 34 år senere har en gruppe journalister gått inn for å undersøke ulykken nærmere med mål om en gjenopptakelse av saken. Partnair– Den glemte tragedien har premiere på Viaplay 19. oktober.


Foto: Viaplay

Havarikommisjonen konkluderte med at det var falske bolter i halefinnen som var ulykkesårsaken, men det har siden blitt sådd tvil om det faktisk var så enkelt som det. I Partnair – Den glemte tragedien går journalistene kommisjonens konklusjon i sømmene og ser nærmere på andre mulige årsaker til den tragiske ulykken.

Av de 55 omkommende var det 50 personer som hadde vunnet billett fra sin arbeidsplass Wilhelmsen rederiet. Planen var at de utvalgte skulle få reise til Hamburg å være med på en skipsdåp av selskapets nyeste båt.

– Seerne kan forvente seg en spennende, viktig og overraskende dokumentar om Norges glemte flyulykke. Nye undersøkelser og vitner går hardt ut mot den offisielle forklaringen. Det er også første gang de etterlatte forteller sine historier og minnes de døde, sier regissør Alexander Wisting.

Gjennom serien snur nye fagmiljøer alle steiner og funnene stiller store spørsmål omkring troverdigheten til Forsvaret og norske havarimyndigheter.

– Arbeidet har vært krevende fordi institusjoner som Forsvaret og Havarikommisjonen svikter sitt ansvar og legger lokk på informasjon som bør komme offentligheten til del. Motarbeidelse av innsyn og mangel på åpenhet er en trussel mot rettssikkerheten. Og trist for de etterlatte som ønsker svar. Samtidig har arbeidet vært tilfredsstillende fordi man gjør såpass mange funn som gjør at vi kan bidra til å endre historien, sier Wisting.

Han håper serien kan være et bidrag i kampen for gjenopptakelse av saken, og mener at deres funn bør bidra til at ulykken kan granskes på nytt, og at de etterlatte endelig kan få et svar om hva som skjedde med deres kjære.

Også programdirektør i Viaplay Anine Johansen gleder seg til å vise frem dokumentarserien.

– Dette er en sterk historie om en forferdelig ulykke som det er viktig og riktig å belyse fra alle sider, sier Johansen.

Partnair – Den glemte tragedien er produsert av Tellus for Viaplay. Produsent er Morten Ottesen, og ansvarlig produsent i Viaplay er Une Søreide. Dokumentarserien har premiere på Viaplay 19. oktober.

Mer om Viaplay Group - Følg TVNytt.no på - og RSS:

Annonse