Annonse


Ny dokumentarserie om kong Harald

04.12.2023 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om NRK TV

Hva har formet kong Harald til den personen han er i dag, og hva tenker vi nordmenn om kongen vår?


Foto: Monster/NRK

«Folkets konge» er en arkivbasert dokumentarserie som forteller livshistorien til kong Harald, går det fram av en pressemelding.

– Ønsket og hensikten med «Folkets konge» er å gi en helhetlig historie på det fantastiske livet som kong Harald har levd, forteller prosjektredaktør i NRK, Gitte Calmeyer om serien som har premiere på NRK 10. desember.

Vi følger kongen fra han blir født, gjennom barneårene der han under andre verdenskrig var flyktning i USA og når han mister moren sin som 17-åring. Vi blir kjent med kronprinsen som kjempet ni år for å få kvinnen han elsket og hele veien frem til den kongen han er i dag.

– Serien forteller hvordan kong Harald ble den folkekjære kongen vi kjenner han som nå. Veien dit har ikke alltid vært enkel, noe dokumentarserien også viser, sier produsent Mina Lystad i Monster.

I serien møter vi også helt vanlige nordmenn som har krysset kongens vei og forteller om sitt møte.

I tillegg deltar representanter fra folket som kun kjenner kongen via offentligheten og som likevel har tanker rundt hva kongen betyr for dem.

– Ved å løfte folkets stemmer inn i programmet slik vi har gjort, ønsker vi at serien får et mer uhøytidelig preg og at folket kan fortelle om sitt forhold til kongen og kongehuset, sier Lystad.

– Kong Harald har gått hånd i hånd med folket gjennom samfunnsutviklingen på godt og vondt, og etter hvert klarte han å få en posisjon som folkekonge. Hvordan han klarte dette er noe av det serien belyser, forteller Calmeyer.

Serien ønsker å vise at gjennom å trekke opp linjene til hele kongens livshistorie forstår man også hendelser i nåtiden bedre.

– Spesielt rørende er det for eksempel å se kongens lojalitet overfor egne barns valg av livspartner når man kjenner hele historien om hvor lenge han og dronningen måtte kjempe for sin egen kjærlighet, sier Lystad.

Serien som er på seks episoder har premiere 10. desember på NRK1 og i NRK TV. Alle episodene kommer samtidig i nettspilleren NRK TV. Serien er produsert av Monster for NRK.

Mer om NRK TV - Følg TVNytt.no på - og RSS:

Annonse