Annonse


Mubashir utforsker hat i ny serie

13.12.2023 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om NRK TV

Noman Mubashir er norsk-pakistaner, muslim og homofil. I serien «Lett å hate» vil han finne ut hvorfor folk hater sånne som han, og hvorfor han fortsatt skammer seg over den han er.


Noman Mubashir Foto: Veslemøy Hvidsteen/NRK

Da NRK-programlederen Noman Mubashir var 11 år gammel ble Nor moské i Oslo bombet av en person fra Nasjonalt folkeparti. Det var første gang han skjønte at det fantes mennesker som hatet sånne som han. Siden den gang har han lært seg å leve som trippelminoritet (som norsk-pakistaner, muslim og homofil). Samtidig har han aldri klart å glemme bombingen i 1985, og hatet som lå bak, finnes fortsatt.

Terrorangrepet utenfor London Pub i Oslo under Pride i 2022, gjorde at Noman igjen opplevde at mennesker han identifiserer seg med var mål for grusom hatkriminalitet. Hvordan føles det å bli hatet? Og er det mulig å hate mindre? Det skal Mubashir utforske i denne programserien.

– Jeg ville lage serien fordi jeg tilhører tre minoritetsgrupper som opplever hat, hets og diskriminering i samfunnet vårt på daglig basis. Det er så mange skeive muslimer som fortsatt sender meg meldinger og vil ha råd og trøst fordi de ikke kan være åpne om legningen sin, sier han om motivasjonen bak serien.

Arbeidet med serien sendte Noman ut på en dyp, personlig reise, der han konfronterer følelsen av skam som han fortsatt bærer på.

– Det har gått bra med meg, men det er klart det er stunder da de negative følelsene kommer tilbake. Det gjør ekstra vondt å snakke med ungdommer som kjenner på den samme frykten jeg selv kjente på som ung. Jeg håper at denne serien vil bidra til at de kan føle seg litt mindre ensomme med de følelsene, sier han.

Han fortsetter: – I serien går jeg selv gjennom en indre reise hvor jeg pirker borti gamle sår fra ungdomstiden. Den gang jeg var livredd, skamfull og alene. For ingen skulle vite hva jeg følte og hvilken hemmelighet jeg bar på.

I serien møter han blant annet et av ofrene for den nevnte terroren utenfor London Pub og en somalisk transkvinne som daglig får hatmeldinger på TikTok. Han møter også en troende muslim og de diskuterer om det er mulig å være muslim og homofil samtidig?

Og hvem er egentlig SIAN? Noman besøker nestlederen i SIAN, Ellen Due, for å få svar på hvorfor de er så hatefulle. «Lett å hate» i NRK TV fra 31. desember, eller på NRK1 fra 3. januar.

Mer om NRK TV - Følg TVNytt.no på - og RSS:

Annonse