Annonse


Brennpunkt med ny serie om æreskultur

22.01.2024 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om NRK TV

Unge, norske jenter lever i frykt for at foreldrene skal finne dem og drepe dem. NRK Brennpunkt avslører hvor maktesløse norske myndigheter er overfor æreskulturen.


Plakat. Foto: NRK

De siste to årene har NRK Brennpunkt sett nærmere på æreskulturen i Norge. Serien på fem episoder har premiere onsdag 24. januar.

Mye av det NRK Brennpunkt avdekker er sjokkerende for de fleste av oss. Du får være med på innsiden av etterforskningen av en tvangsekteskapssak, du får møte drapsmannen som elsker kvinnen han drepte med 13 knivstikk og du får følge ei jente på flukt fra foreldrene sine.

I serien forteller jenta vi kaller Nora at hennes største frykt er at foreldrene vil gjenopprette æren ved å skade henne. – Uansett så er jeg jo glad i dem. De er jo foreldrene mine, sier Nora.

NRK har av sikkerhetsmessige årsaker gitt Nora et annet navn i serien. Jenta har nå flyktet fra hjembyen Oslo for at familien ikke skal finne henne. Hva er det som gjør at unge jenter må flykte fra sin egen mamma og pappa?

I Stavanger soner Sido Rashid 21 år for to æresdrap. NRK Brennpunkt møter han i fengslet. Dommen til Rashid er spesiell, den er en av svært få dommer der norsk rettsvesen har slått fast at ære var motivet.

Politioverbetjent Jasmina Holten har også en sentral rolle i Brennpunkt-serien. –Æresrelatert vold er vold utløst av familiens behov for å ivareta eller gjenopprette familiens ære og anseelse. Handlingene kan være alt fra kontroll, trusler, tvang, psykisk og fysisk mishandling og vold og i ytterste konsekvens godt planlagte drap, sier Holten.

Holten kom til Norge som flyktning som 11-åring. I dag er hun en av ekspertene i norsk politi på æreskriminalitet. Jasmina Holten har viet sitt liv til å hjelpe offer for æreskriminalitet, men lykkes hun?

Mer om NRK TV - Følg TVNytt.no på - og RSS:

Annonse