Annonse


Kraftig økning i ulovlig TV-titting

22.02.2024 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om Diverse

Antallet nordmenn som sier de strømmer eller laster ned ulovlig innhold har økt kraftig. I 2023 svarte 22 % de hadde gjort dette, mot 14 % i 2021. Økningen er størst blant unge mellom 15 og 24.


Jon Espen Nergaard. Foto: Allente

Pirat-TV har økt i Norge, og er på sitt høyeste nivå noensinne: 22 % svarer at de har strømmet eller lastet ned film eller TV-sendinger ulovlig i en Mediavision-undersøkelse i 2023. Dette utgjør nesten 900 000 nordmenn mellom 15 og 74, og er en kraftig vekst siden 2021 – da svarte 14 % det samme. Det skriver Allente i en pressemelding.

- Norge har snart tatt igjen Sverige som det landet i Norden der ulovlig TV-seeing og strømming er mest utbredt. Økningen er aller kraftigst blant unge: Av dem mellom 15 og 24 sier 51 % at de har sett ulovlig innhold i 2023, mot 38 % i 2022, sier Jon Espen Nergård, styreleder i Nordic Content Protection og teknisk direktør i underholdningsleverandøren Allente.

- Samtidig øker problemet i hele Norden: 4,4 millioner mennesker i de nordiske landene mellom 15 og 74 sier de ser piratsendinger, dette er en økning på 1 million det siste året, fortsetter Nergård.

Undersøkelsen viser at over 250 000 norske husholdninger har IPTV. Dette er abonnement på ulovlig innhold som organiserte kriminelle stjeler og videreselger på nettsider som gir inntrykk av å være legale.

- Mange som aldri ville funnet på å kjøpe andre stjålne varer, tenker ikke på dette som så alvorlig, siden innholdet ikke er fysisk. Dyrere TV-abonnement og økte levekostnader gjør også at noen ser dette som eneste mulighet til å se matchene med favorittlaget eller «it»-serien. Tyveri er imidlertid tyveri, like mye for TV-innhold som fysiske produkter, og det er ingen unnskyldning at man synes noe er dyrt, sier Nergård.

- Abonnerer du på stjålet innhold bidrar du til at samfunnet mister arbeidsplasser og skatteinntekter. Pengene dine går til organiserte kriminelle. På sikt vil inntektene TV-produsentene mister gjøre at tilbudet blir dårligere. Du gjør det også dyrere for alle de som velger å se lovlig, fortsetter Nergård.

Mer om Diverse - Følg TVNytt.no på - og RSS:

Annonse